Recomendamos a los lectores de otros idiomas, utilicen el traductor que se encuentra en el menu, arriba.
En situació de risc
Si tens coneixement o les autoritats informen que et pots trobar en una zona que es pot veure afectada per un núvol radioactiu emès en l’accident d’una central nuclear:
- Tanca’t a casa teva si és a prop, o en un altre edifici si no hi pots arribar en un temps curt.
- Tanca totes les portes, les finestres, l’aire condicionat i qualsevol entrada d’aire.
- Escolta la ràdio o altres mitjans disponibles per seguir l’evolució de l’emergència i les instruccions de les autoritats, en particular, les previsions d’evacuació o de profilaxi radiològica, tal com s’explica al punt següent.
- No vagis a buscar els nens a l’escola; els professors en tindran cura.
Segons l’evolució de l’emergència
Pot ser necessari aplicar la profilaxi radiològica, és a dir, la ingestió de comprimits o xarop de iode proporcionats per les autoritats. Els comprimits o xarop s’han d’ingerir seguint les instruccions de les autoritats en el moment que aquestes estableixin.
- No mengis aliments ni beguis aigua que puguin haver estat exposats a la contaminació. Pots consumir els productes envasats que tenies a casa abans d’iniciar-se l’emergència nuclear.
- No estenguis roba a fora. Si ja ho has fet, no la toquis fins que tinguis garanties que no ha estat contaminada.
- Confina els teus animals de companyia sempre que no hagin estat exposats a la contaminació. Si els deixes sortir al carrer, no els pot tornar deixar entrar.
- Si tens animals de granja, confina’ls, si es pot fer de manera ràpida i segura.
Aclariments d’interès
- Els vehicles no són llocs segurs per confinar-se. Si et trobes en un vehicle busca l’edifici més proper i confina-t’hi.
- Bullir, coure o aplicar desinfectants a menjar o begudes contaminats radioactivament no fa desaparèixer la radioactivitat.
- Sovint es diu que una central nuclear pot explotar com si fos una bomba atòmica. Això no és cert, les explosions que s’hi poden produir són d’origen i d’abast molt diferents.
Fuente: Generalitat